De strafuitvoeringsrechtbank
De strafuitvoeringsrechtbank is een multidisciplinair samengestelde rechtbank van de rechtbank eerste aanleg. Ze behandelt het verzoek om vervroegd vrijgelaten te worden onder een bepaalde strafuitvoeringsmodaliteit als de veroordeelde in de gevangenis zit.
De strafuitvoeringsrechtbank beslist over de uitvoering van vrijheidsstraffen van meer dan drie jaar.
Als de geïnterneerde in een forensisch psychiatrisch centrum verblijft, wordt het verzoek om vervroegd vrijgelaten te worden behandeld door de kamer ter bescherming van de maatschappij, een onderafdeling van de strafuitvoeringsrechtbank.
Uitvoering van de gevangenisstraf
Wanneer de veroordeelde een deel van zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten, kan hij genieten van een ‘uitvoeringsmodaliteit’ van deze straf, tenzij er contra-indicaties zijn in zijn dossier.
Er bestaan verschillende uitvoeringsmodaliteiten van de gevangenisstraf, zoals bijvoorbeeld penitentiair verlof, beperkte detentie, elektronisch toezicht, voorlopige of voorwaardelijke invrijheidstelling.
Deze modaliteiten gaan meestal gepaard met voorwaarden die de veroordeelde moet naleven gedurende een bepaalde termijn. Het kan gaan om verbodsvoorwaarden (bijvoorbeeld om zich op bepaalde plaatsen te begeven) en/of verplichtingen (bijvoorbeeld om een therapie te volgen).
Als slachtoffer heb je bepaalde rechten tijdens de uitvoering van de gevangenisstraf.
Rechten van het slachtoffer
Als slachtoffer kan je vragen om betrokken te worden bij de strafuitvoeringsprocedure van de dader via een ‘slachtofferverklaring’.
Deze slachtofferverklaring laat je toe om:
- te vragen om geïnformeerd te worden over de beslissingen van de strafuitvoeringsrechtbank;
- voorwaarden te formuleren die je in jouw belang wil opgelegd zien in geval van een vervroegde invrijheidstelling van de dader;
- te vragen om gehoord te worden door de strafuitvoeringsrechtbank;
Een slachtofferverklaring opmaken
Ben je burgerlijke partij of ben je in het vonnis vermeld als slachtoffer, dan ontvang je een slachtofferverklaring via de griffie van de rechtbank.
Ben je geen burgerlijke partij of word je in het vonnis niet vermeld als slachtoffer, maar ben je toch van mening dat je een belang hebt in de strafuitvoeringsprocedure, dan moet je een verzoek indienen bij de strafuitvoeringsrechter, die zal beslissen.
Wil je meer informatie over de strafuitvoeringsmodaliteiten en de slachtofferverklaring of wil je bijstand bij deze stappen, dan kan je contact opnemen met de dienst slachtofferonthaal.
Uitvoering van de internering
Wanneer een internering is uitgesproken, kan de geïnterneerde in een gespecialiseerde instelling worden geplaatst, maar hij kan ook in vrijheid blijven of worden gesteld en kan ook genieten van uitvoeringsmodaliteiten van internering zoals verlof, beperkte detentie, elektronisch toezicht of invrijheidstelling op proef.
Deze modaliteiten gaan doorgaans gepaard met voorwaarden die de geïnterneerde moet naleven. Het kan gaan om verbodsvoorwaarden (bijvoorbeeld om zich op bepaalde plaatsen te begeven) en/of verplichtingen (bijvoorbeeld om een medische behandeling te volgen).
Als slachtoffer heb je bepaalde rechten tijdens de uitvoering van de internering.
Rechten van het slachtoffer
Als slachtoffer kan je vragen om betrokken te worden bij de uitvoeringsprocedure van de internering via een ‘slachtofferfiche’.
Deze slachtofferfiche laat je toe om:
- te vragen om geïnformeerd te worden over de beslissingen van de kamer voor de bescherming van de maatschappij;
- voorwaarden te formuleren die je in jouw belang opgelegd wil zien in geval van een vervroegde invrijheidstelling van de geïnterneerde;
- te vragen om gehoord te worden door de kamer voor de bescherming van de maatschappij;
Wie kan een slachtofferfiche opmaken?
De wet voorziet dat alle gekende slachtoffers, op vraag van de magistraat, door de dienst slachtofferonthaal worden gecontacteerd en een slachtofferfiche kunnen opmaken.
De dienst slachtofferonthaal informeert het slachtoffer over de internering van de dader en de verschillende uitvoeringsmodaliteiten van de internering.