Coronavirus

De omstandigheden rond het coronavirus en de maatregelen die de overheid op dit moment heeft genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, kunnen overweldigend zijn. Je wordt plots geconfronteerd met een situatie waar je zelf weinig impact op hebt. Je veiligheidsgevoel kan een deuk krijgen, je kan spanning of stress ervaren en misschien weet je niet goed wat te doen. Dat is normaal.

  Wat kan je zelf doen?

Zorg voor jezelf en je omgeving

Vermijd zo veel mogelijk fysiek contact en kies technologische alternatieven om in contact te blijven met anderen (telefoon, sms, videogesprekken, …). Op de federale website rond het coronavirus lees je hoe je jezelf en andere mensen kan beschermen tegen het coronavirus en hoe je de verspreiding van het virus mee kunt helpen vertragen.

Ben je boos of angstig of voel je je eenzaam? Laat anderen weten hoe het met je gaat. Praat erover met mensen die je vertrouwt.

Zorg jij goed voor jezelf? Enkele tips om mee aan de slag te gaan:

Website van de campagne check jezelf

Rode Kruis Vlaanderen geeft tips om jezelf en je naasten te beschermen: 

poster rode kruis: tips om jezelf en je naasten te beschermen (PDF)

Deze poster kun je ook in tekstvorm lezen.

Hoe omgaan met vragen van kinderen en jongeren?

Kinderen en jongeren kunnen kwetsbaar zijn. Ze zitten vaak met veel vragen en weten nog niet goed hoe ze met hun emoties moeten omgaan. Wees daarom extra attent voor hun vragen. Erken de gevoelens van kinderen (bijvoorbeeld angst of onzekerheid) en luister naar hun vragen. Kinderen en jongeren ervaren vooral steun als volwassenen kalm zijn en open en eerlijk over hun eigen gevoelens praten. Tips om over het coronavirus te praten met kinderen.

Kinderen en jongeren kunnen anoniem en gratis terecht bij Awel. Je kan bellen naar het gratis nummer 102, mailen naar brievenbus@awel.be of chatten op de site van awel.

Informeer je

Informeer je, maar wees ook niet te veel bezig met het opvolgen van het nieuws rond het coronavirus. Te veel informatie kan tot meer zorgen leiden. Let ook op voor misleidende informatie en adviezen, zowel online als op sociale media. Betrouwbare info over het COVID 19-virus en over de maatregelen die de overheid treft, vind je op de federale website rond het coronavirus.

Meld je aan op BE-Alert

Schrijf je in op het nationaal waarschuwingssysteem BE-Alert, zodat de overheid je kan verwittigen in een noodsituatie. De overheid verwittigt je via sms, een gesproken bericht of een e-mail. BE-Alert is volledig gratis. Aanmelden kan hier.

Zorg voor anderen

Als je graag de handen uit de mouwen steekt om anderen te helpen, kan je terecht op deze websites:

  • Vlaanderen helpt: als je je wilt inzetten voor mensen die het deze dagen moeilijker hebben of als je je buren een handje wil helpen
  • Covid Solidarity: help een hulpverlener in je buurt
  • Vlaanderen vrijwilligt: vrijwilligerswerk tijdens de coronacrisis
  • Impact days: hulpplatform voor gemeenten en organisaties tijdens de coronacrisis

  Waar kan je terecht?

De Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Op www.info-coronavirus.be vind je meer info over het corona, wat je moet doen als je ziek bent en hoe je jezelf en anderen kan beschermen tegen het virus. Er is ook een contactcenter voor vragen over het virus dat bereikbaar is via 0800/14 689 of info-coronavirus@health.fgov.be.

Hulplijnen

Afhankelijk van jouw vraag of wat jou bezighoudt, kan je een gespecialiseerde hulplijn contacteren. Bekijk de verschillende hulplijnen op www.hulplijnen.be.

Tele-Onthaal en Awel

Bij Tele-Onthaal kan je anoniem je verhaal kwijt op het gratis nummer 106 of via chat.

Kinderen en jongeren kunnen anoniem en gratis terecht bij Awel. Je kan bellen naar het gratis nummer 102, mailen naar brievenbus@awel.be of chatten via de site.

Centra Algemeen Welzijnswerk

Bij de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW) kan je terecht voor info, begeleiding en ondersteuning. Je kan ze gratis bereiken op het nummer 0800/13 500. Je kan ook mailen en chatten via de website.

poster CAW hulp bij spanningen

Deze poster kun je ook in tekstvorm lezen.

De meest recente informatie over de CAW vind je hier.

De Opvoedingslijn

Voor vragen over opvoeding kan je anoniem terecht bij de Opvoedingslijn, waar een deskundige een persoonlijk antwoord geeft op je vragen. Opvoedingslijn is bereikbaar op 078/15 00 10

Centra voor Leerlingenbegeleiding

Ondanks de opschorting van de lessen, blijft elk Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) bereikbaar via CLBch@t, het anonieme chatonthaal van de CLB.

Initiatieven voor praktische hulp

Als je graag de handen uit de mouwen steekt om anderen te helpen of als je zelf hulp nodig hebt, kan je terecht op deze websites:

Vlaanderen helpt: als je je wilt inzetten voor mensen die het deze dagen moeilijker hebben of als je je buren een handje wil helpen

Covid Solidarity: help een hulpverlener in je buurt

Vlaanderen vrijwilligt: vrijwilligerswerk tijdens de coronacrisis

Impact days: hulpplatform voor gemeenten en organisaties tijdens de coronacrisis 

  Misschien zoek je info over

Ik ben een Belg in het buitenland:

Als je in het buitenland bent, kan je terecht op de pagina "op reis in het buitenland" of bij het callcenter van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken op het nummer +32 2 501 4000 van 9u00 tot 20u00.

De actualiteit als valstrik voor hackers

Hackers geven altijd blijk van vindingrijkheid. Cybercriminelen maken soms gebruik van de actualiteit om de aandacht te trekken en ons tot handelen aan te zetten. Kijk uit! Meer info vind je op de website van de politie of onder het thema "oplichting".

Omgaan met conflicten in je gezin

Door de coronacrisis valt het openbaar leven stil en zijn gezinnen op elkaar aangewezen. Het gebrek aan dagelijkse structuur en sociaal isolement kunnen in combinatie met angst en stress tot meer spanningen in gezinnen leiden, of tot geweld. 1712 geeft samen met een aantal partners tips over hoe je als gezin met conflict kan omgaan. 

poster omgaan met conflicten tijdens de coronacrisis: 5 tips

1712 is een gratis hulplijn voor iedereen met vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Je kan 1712 bereiken op het nummer 1712 of via e-mail of chat op www.1712.be De medewerkers van 1712 luisteren naar je verhaal en verwijzen je eventueel door naar gepaste hulpverlening.

Meer informatie over familiaal geweld.

Iemand uit mijn omgeving is overleden aan COVID-19.

Je kan 24u/24 en 7dagen/7 contact opnemen met Tele-Onthaal op het gratis telefoonnummer 106 of via chat.

Jongeren en kinderen kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102, via mail naar brievenbus@awel.be en via chat.

Je kan ook gratis contact opnemen met CAW op het nummer 0800/13 500.

Waar kan ik als hulpverlener terecht?

Je kan terecht op de website www.dezorgsamen.be voor informatie, getuigenissen en psychosociale aanbod voor hulpverleners. 

Ik zoek als professional info en richtlijnen over het coronavirus

Richtlijnen, veelgestelde vragen en relevante links vind je hier.

Hoe kan ik als sociaal werker of hulpverlener mensen in een kwetsbare positie bereiken?

Hoe blijf je als sociaal werker en hulpverlener mensen in een kwetsbare positie bereiken in tijden van corona? Hoe pas je je werking aan? Inspirerende initiatieven en nuttige info vind je hier.